Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! 2012-es sörfogyasztási adatok

2012-es sörfogyasztási adatok

Írta:  · 2013. április 22.
Értékelés:
(0 szavazat)

Eltelt a 2012-es év, mostanság jönnek adatok az előző évi sörfogyasztást illetően. Megpróbáltuk összeszedni az adatokat, mert miért is ne tennénk, ha már úgyis jelentős részt vállalunk belőle.

 

 

 

 

Nem tudom melyik nemzetet hoznák ki az emberek, mint a legnagyobb sörivó nemzetet? Németország az Oktoberfest miatt vagy az írek egy St. Patrick’s Day miatt? Mint nagy ivó nemzetek ez a 2 ország jutott eszembe először, de természetesen a csehek is benne vannak az esélyes országok listájában, hiszen itthon is egyre nagyobb jelenléttel bírnak, egyre több cseh söröző nyílik, hiszen a cseh sörnek és sörözőknek legendája van. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy a csehek fogyasztották el a legtöbb sört az előző évben. A statisztikai kimutatás szerint tavaly minden cseh állampolgárra - beleszámítva a csecsemőket is - 144 liter sör elfogyasztása jutott - közölte a cseh sör- és malátagyárak szövetsége pénteken Prágában. "Bár a sörfogyasztás Csehországban két éve stagnál, még így is bőven elég arra, hogy megőrizzük világelsőségünket" - mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke sajtóértekezleten újságíróknak.
Természetesen nem csak a csehek adatai vannak a kezünkben, hanem beszámoltak az állítólagos fogyasztási adatokról Ausztriában és Németországban is. Ezen adatok szerint az osztrákok fejenként 108 litert, míg a németek 107 litert fogyasztottak el  a folyékony kenyérből. Tavaly nagymértékben emelkedett a kevert, főleg gyümölcsízű sörök fogyasztása. Az ilyen sörökből összesen 434 ezer hektoliter fogyott el Csehországban. Emelkedik a PET-palackokban és a pléhdobozokban forgalmazott sör iránti kereslet is, míg a hordós és az üveges sörök iránt csökkenő érdeklődés mutatkozik. Sajnos van egy olyan tendencia, ami szerint egyre kevesebb sör fogy el a kocsmákban és inkább otthon a karosszékben ülve iszogatnak az emberek. Bár ez a tendencia évek óta tart, de szerencsére nem öltött óriási méreteket.
Tavaly az előzetes adatok szerint éves szinten 2,75 százalékkal emelkedett a főzött sör mennyisége, és meghaladta a 18 millió hektolitert az országban. A sörkivitel 9 százalékkal nőtt, és ma már több mint 60 ország lakói fogyasztanak cseh söröket. A legnagyobb importőr Németország, Szlovákia és Lengyelország. A cseh sörgyárak adó formájában tavaly 11,2 milliárd koronával gazdagították az államkincstárat.
Tovább bővült tavaly a magyar sörpiac a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint, 2012-ben Magyarországon a négy legnagyobb sörgyártó cég által értékesített sör mennyisége 1,26 százalékkal haladta meg az előző évit - közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A négy legnagyobb magyar gyártó (a Dreher Sörgyárak, a Heineken Hungária, a Borsodi Sörgyár, valamint a Pécsi Sörfőzde) összesen 6,3 millió hektoliter sört értékesített. Ez a 4 sörfőzde teszi ki a magyarországi sörgyártás 95%-át! Reméljük, amikor a 2013-as beszámolót írjuk majd, akkor a tavaly elindult átalakulás a hazai sörpiacon már nyomot fog hagyni és a kisüzemi sörfőzdék jóval nagyobb szeletet fognak magukénak tudni. Csíkné Kovács Klára elmondta, hogy a sörgyártók a múlt évben összesen több mint 65 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába. A szövetség adatai szerint a teljes adóbefizetés 55 százalékát - mintegy 35 milliárd forintot - a jövedéki adó tette ki. Emellett a költségvetésbe befizetett összes adó 32 százaléka volt az áfa.
 A sörgyártók továbbá több, mint 200 millió forintot fordítottak az alumínium italos dobozok gyűjtésére alkalmas automaták megvételére és elhelyezésére országszerte a múlt évben. E berendezésekből most 180 működik az országban. Ennek az adatnak a fényében azt kell mondjam nem meglepő, hogy a betétdíj megfizetése helyett inkább a dobozos fogy jobban, hiszen az automaták révén ezekből is visszajár a „betétdíj” kis mértékben. Az utcákon bulik után látható hajléktalanok/élelmesek ezért is szakosodtak ennyire az aludobozok begyűjtésére.
Az elnök emléketetett: közvetlenül a gyártóknál tavaly 1616 ember dolgozott - 5 százalékkal kevesebb az előző évinél -, közvetve pedig a sörgyártás mintegy 25 000 munkahelyet jelent a magyar gazdaságban.
A fenti számokat és a kézműves, minőségi sörök térhódítását figyelembe véve azt kell mondanunk, hogy a májunknak megfelelően alakulnak a dolgok. Remélem hamarosan még pontosabb adatokkal szolgálhatunk és megpróbáljuk kideríteni a kisüzemi sörfőzdék adatait is. Addig is mindenkinek ajánlom figyelmébe a magyarországi sörfogyasztás érdekében is megrendezésre kerülő Broadway Túrát, ami most szombaton lesz! Dobjunk egyet a hazai sörfogyasztáson!

 

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!