Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Főzdefeszt - WEIZEN TERROR!

Főzdefeszt - WEIZEN TERROR!

Írta:  · 2013. június 02.
Értékelés:
(0 szavazat)

Június 7 és 9 között újra végigkóstolhatjuk az egyre népszerűbb és szélesebb választékkal rendelkező kézműves sörök palettáját az V. Főzdefeszten, ami a már megszokott helyen a Palotanegyedben kerül megrendezésre, ahová nem érdemes citromkarikával érkezni, mert pórul járhat a gyanútlan látogató! Hogy miért mondjuk ezt? A következő sorokból kiderül…

 

 

A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár, abbahagyjuk, és ünnepeljük minden hűtőgépek atyját, Carl von Lindét!
A marketingszakemberek évtizedek óta azzal terrorizálják a világot, hogy a napsütéshez, tengerparthoz és a fiatalsághoz valami túlárazott híg világos sört kell inni, ráadásul jéghidegen, hogy ne érezzük a kellemetlen mellékízeket.

 

 

A Főzdefeszt szervezői megelégelték ezt a nézetet és, mint azt már megszokhattuk el is mondják, hogy szerintük ezt hogyan is kell csinálni. Természetesen az általuk legjobban ismert nyelven teszik ezt, a sör nyelvén. A terrort most megfordítják és elég kellemes módon Ők fogják a látogatókat terrorizálni jobbnál jobb sörökkel! Szerintem az ilyen fenyegetést mindenki elég higgadtan fogadja, majd egy korsó isteni búzasörrel a kezében. Az idei első Főzdefeszt tematikája ugyanis a búzasöröket fogja kiemelni az átlagos közegből és megmutatni, hogy a hazai sörfőzök hogyan is gondolják a nyár ideális sörét.  
A búzasörben valóban ott van a napfény íze, de van ott még más is: a citromé, a lime-é és más citrusos gyümölcsöké, tehát teljesen felesleges, sőt ártalmas még plusz citromot tenni bele! A citromkarika nem más, mint olcsó marketingfogás, amivel a nem elég jó búzasöröket is ihatóvá teszik, ugyanazzal a mozdulattal, amivel szódát spriccelünk a kocsisborba. A hatása viszont rosszabb: kb. olyan mintha megcukroznánk a baklavát. Nem tudom Ti, hogy szeretitek a baklavát, de még egy kis cukor rá nem túl jó ötlet.
Az első Főzdefeszt elindította a sörforradalomnak elnevezett jelenséget Magyarországon és ennek eredményeként 2013 tavaszán a kézműves sör határozottan betette a lábát a pesti vendéglátás ajtaján. Ma már nem igazán lehet követni, hol árulnak csapon vagy üvegesben kézműves söröket, és jó pár hely nyílt, ami kifejezetten a Főzdefeszt közönségének szól. A Főzdefeszt sem akart kimaradni a kocsmanyitási hullámból, ezért megnyitották a Léhűtőt, és a feszten a Léhűtő viszi majd a fesztiválstandot, ahol a fesztivál legjobb búzasöreit lehet majd kapni, valamint a Főzdefeszt hatüveges sörcsomagját, azoknak, akik haza akarják vinni a kóstolást.

 

Miközben az egész város kocsmatérképét átrajzolja a kézműves sörforradalom, a Mikszáth tér sem maradt érintetlen. A téren megnyitott a Lumen kávézó sörözője, a Lumen, ami csak kézműves söröket árul a mindennapokban, illetve mellette végre megnyílik a mostoha sorsú Mixart, a város egyik leggyönyörűbb belső udvara Garzon kert néven, ahol a Palóc sörfőzde söreit kóstolhatjuk majd. A Szabó Ervin téren végre csatlakozik a Főzdefeszthez a Prága kávézó, ami cseh sörökkel fog villantani. Mellette persze ott lesznek a fővárosban kibontakozó cseh-sör őrület zászlóvivői, angol sörök és most először a fenomenális belga sörök is képviseltetik magukat!

Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is bemutatnak majd: a Czider már kapható egy- két helyen, az Almacid most lép színpadra! Ismét lesznek sörkoktélok, és sördesszert kínálat terén is haladunk: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz: IPA és Imperial Stout ízekben, illetve gyümölcssörökből készült jégkása!

Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből. Welcome to Weizen Terror – Főzdefeszt 5!

 

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!