Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Szűretlen, bazsalikomos és meggyes – kalandozások a budavári sörfeszten - 1. NAP

Szűretlen, bazsalikomos és meggyes – kalandozások a budavári sörfeszten - 1. NAP

Írta:  · 2013. június 14.
Értékelés:
(0 szavazat)

Tegnap megnyitotta kapuit Budapest előtt a III. Budavári Sörfesztivál és Blazsej már tiszteletét is tette, hogy felmérje az idei sörkínálatot.

 

 

A nyár megérkezése, a dunai ár csillapodása után a Budavári Sörfesztivál is megnyitotta kapuit, hogy sörös elixírjeivel mosolyt, megelégedettséget és jó kedvet csaljon az emberek arcára. Az enyémre mosolyt csalt…

Lelkes sörfogyasztóként már nagyon vártam a Budavári Sörfesztivált, hiszen a budai vár magasztos hangulatában valahogy más különleges sörterméket fogyasztani, ízlelgetni, boncolgatni a miben létét. A már ismert regisztrációs káosz után, korsólízing és hasonlók: belevetettem magam a kínálat tanulmányozásába. Első alkalomra úgy gondoltam, hogy nagyon maximális esetben 7-8 sörkülönlegességet fogok megkóstolni. Ugyanis talán ez az a határvonal, ahol még megbízhatóan működnek ízlelő bimbóim és agyi receptoraim. Ez az elmélet megbukott, mivel csak az első háromról tudok írni :)

De nem! Azt a hármat, amelyről most kissé másnapos, kócsagos állapotomban írok azért emelném ki, mert valami megfogott bennünk. Különlegesek, zamatosak és egyedi íz világot formáztak meg. A többi kóstolásról nem írnék konkrétabban, mivel nem fogtak meg, nem raboltak el, de megsérteni sem szeretném a sörfőző mestereket, mert nagyszerű dolog, ha valaki házi sört főz aprócska kis országunkban.

Sümegi Sörfőzde – szűretlen házi sör (5%)

Először is tisztázzuk mit is jelent a szűretlenség fogalma a sörök világában. A szűretlen azt jelenti, hogy nem szűrik ki belőle az élesztőt. Így ez a fajta sör érzékenyebb a hőmérsékletváltozásokra, hamarabb romlik, mert nincs benne semmiféle tartósítószer. Ezért a nagy gyárak ilyet nem nagyon tudnak forgalmazni. A kisebb sörházak viszont igen. A német sörfőzdék közt van olyan hely példának okáért, ahol már nem is szűrik le a sört, nem palackozzák, hanem helyből viszik ki a vendégnek.

A gyönyörű búzasörre hasonlító opálos külső mellett pedig nagyon egészséges is, hiszen telis tele van vitaminnal. Ilyen volt a Sümegi Sörház szűretlen házi söre is, amely 5%-os alkoholtartalmával remek választásnak bizonyult. Ami nagyon meglepő volt, hogy a búzasör jellegét hozta magával, mégsem volt oly nehézkes, testes, mint amire számítottam. Csillagos ötöst érdemel.


Gyümölcsös íz orgia, a meggy éve

Ugyancsak a kiemelendők közé tartozik nálam a gyümölcsös sörtermékek kategóriája is. Most lehet savazni, de mindenki megiszik egyszer-egyszer egyet-egyet. A pálinkáknál eldőlt, hogy bizony 2013 a meggy éve lesz, de így van ez a söröknél is. Ezért le is csaptam egy jóféle meggyes boldogságra, a kerekegyházi Domján Sörfőzde Kereki Meggyes sörére (4%). Röviden értékelve üde gyümölcsös íz világ, mérsékelt alkoholtartalom, kellemes üdítő érzés.

Homoktövis és bazsalikom

Nem véletlenül hagytam utoljára a dombóvári Kissler Sörfözde Kissler Fitoját (5,7%), amely egy szezonális lágersör bazsalikommal és homoktövissel fűszerezve. Egyszerre háborogtam, amikor olvastam a kínálatban, de ugyanakkor valami meg is mozdult bennem. Meg kell kóstolni. Még, ha borzadály is lesz. Nos, csalódtam… ! Színe, mint az arany, habja hófehéren gyöngyöző s rendkívül hosszantartó. Parádés!

Folytatás bizonytalan… :)

Írta: Pintarics Balázs

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!