Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Főzdefeszt - Planet of the Hops

Főzdefeszt - Planet of the Hops

Írta:  · 2013. augusztus 29.
Értékelés:
(0 szavazat)

Szeptember 6.-án délben hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, mely három éve szűzföldet tört föl a magyar gasztronómiának, melyből azóta nyüzsgő kolónia lett, számtalan szereplővel. Ha akad még olyan, aki nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is kereshetne az ismerkedéshez.


Sokszor érezzük, hogy a globalizáció csúnyán kibabrált a sörkultúrával, amikor letarolta a sokféleséget és egyneműsítette a világ söreit, de félre a borongással! A globalizáció mostantól nekünk dolgozik!A komlószüret világméretű ünneppé vált, és ma már a hazai sörfőzők is szinte szabadon válogatnak a világ különféle termőhelyein szüretelt komlókból. Így vált lehetségessé, hogy a Mikszáth téren szeptember 6-tól 8-ig olyan magyar söröket kóstolhatunk melyekben az amerikai Cascadia régióban, innen 8000 kilométerre termett komlókon már nem is nagyon csodálkozunk. Az Új-Zélandi Galaxy komló a Távoli Galaxissal már beírta magát a hazai sörtörténelembe, nemkülönben a Wai-iti és a Waimea, melyek szintén a Csendes Óceán gyümölcseit idézik fel a sörben. De nem csak ennek lehet örülni: a közelebbi komlóvidékek is felébredtek és hatalmas komlónemesítési hullám indult be Bajorországban, hogy az ezeréves komlótermesztési hagyomány lépést tarthasson a mai elvárásokkal, és ma már Hallertauban is termesztenek amerikai eredetű és ízvilágú citrusos komlókat.
Komlószüretre fel! Ha már nem nyúlnak az égbe a komlópalánták a Kálvin téren, ezért személyesen nem igazán tudunk komlót szedni, akkor legalább a szánkkal segítsük a munkájukat – ne szedjék hiába! Hátha lassan beindul a magyar komlótermesztés és nekünk is sikerül kitenyészteni egy izgalmas hazai faját, melyért majd új-zélandi sörfőzők fognak sorban állni a nemzetközi komlópiacon.
Ha már ilyen babérokra törünk, akkor a legjobb módját választják a lelkesedés felkorbácsolásához: Idén is telipakolják kézműves sörrel a Mikszáth teret, mindennapi ivósörökkel, veretes európai klasszikusokkal vagy éppen olyan különlegességekkel, mint a hidegmálnázott búzasörélesztős IPA vagy a kókuszos california pale ale. Több év után először, idén új helyszínnel is bővül a Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhat a nagyérdemű.


A két új főzde – a Legenda és a Hopfanatic - mellett, akik tavasszal bemutatkoztak már a feszten, most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer, akik ha minden igaz, meg tudják főzni a tökéletes friss bajor házi-sört. Hasonló témában utazik az utoljára az első Főzdefeszten szereplő táborfalvai HBH , és az üllői Franzberger, akit most ismét meg lehet kóstolni. Továbbá meghívták az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar biosört, ami idén nyáron vált először kóstolhatóvá több évnyi fejlesztés után. Az Alakor Sör egyelőre csak üveges kiszerelésben mutatkozik be. Izgalmas új ízekben ezen az őszön sem lesz hiány. Hiába lesz valaki gerillából sörfőzdés, a vér nem nyugszik, Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos california pale ale-lel veri ki a biztosítékot. A kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias armando_otchoa szintén humoros kedvében volt, és a Grabanc búzaélesztős változatába a szép komlókoszorú (Chinook, Citra, Cascade, Palisade) mellé most belepakolt 20 kg málnát. A hidegmálnázott Freaky Wheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte. Eljött a fekete IPA-k ideje is. Ebben a műfajban keveredik az újhullámos amerikai komlók zsibbasztó és citrusos eleganciája az erősen pörkölt maláták ódon komorságával, hogy egy egészen meredek stílust hozzon létre. A rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló (Citra, Amarillo, Cascade, Warrior, Chinook) igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barley wine-ja) mellett megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. Grapefruitos csokoládé, szellemiségében fekete blues, dúdolj hozzá Jimmy Hendrixet és forgasd a nyelveden a Chinook, Saphyr, Cascade és Summit komlók citrusos keserűségét. A nyárkezdő Weizen Terror stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét. Júniusban még csak Kiss Tamás azóta sokat finomodott és most is kóstolható White Hopsa képviselte ezt a stílust, idén azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búzaIPA-ját a rozsnyói Kaltenecker üstjeiben. És csak hogy lássuk, hogy van még az amerikai komlónál is izgalmasabb, újabb irányzat, ebbe újhullámos bajor komlót tett, melyet a bajor komlómesterek az amerikai és európai fajták keresztezéséből nyertek. A White Hops Cascade-dal és Amarillóval támad, Németh Antal White Shadow-jába Mandarina Bavaria került, amit itthon talán még soha senki nem is kóstolt.


De mielőtt átesnénk a ló túloldalára, meg kell említenünk, hogy nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni. A miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen Continent ALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét. Ami azt illeti nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája. Az alapanyag- importőrből lett sörfőző, a Legenda sörmestere, Olasz, a Zöld Király nevű Pale Ale sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A malátán túl is érdekes dolgok kerülnek a sörbe. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik vége a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a sokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzött sörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz. A felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre. Domján István, a magyar sörfőzdések doyenje és tiszteletbeli elnöke, a Domján Sörfőzde sörmestere az őszi Főzdefesztre egy jubileumi különlegességgel készült, melyről részleteket egyelőre nem árult el: hogy a főzde fennállásának huszadik évfordulójára főzött sörbe mi került, az csak pár nappal a Főzdefeszt előtt fog kiderülni.
Miközben a szakma nagy öregjei kitesznek magukért, az új nemzedék sem pihen. Egyre több független gerillasörfőző főzi meg a sörét Rákosszentmihályon, Rozsnyón és más nagyobb főzdékben. Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek és a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a Mandarina Bavariás búzasörrel, a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel és kontinentális komlózású ale-lel és a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val. És a gerilláknak nemcsak a szájuk jár: ha minden igaz, ott helyben főznek egy sört a közönség szórakoztatására. És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört. Valamint változott a szilvás sör is, igaz csak egy hangyányit: a Békésszentandrási Főzde a Főzdefeszt kedvéért Otello-héjjal sötétkékre színezte! És ha valaki örökre el akar veszni a gyümölcsös sörök világában, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat.

 

 És a teljes sörlista, hogy tudjátok mit isztok a hétvégén...

 

Alakor Sör

 

armando_otchoa

Oldskool Classic Grabanc IPA

 Freaky Wheaty Gribanc (hidegmálnázott búzasörélesztős Grabanc)

 Bázis Sörfőzde

KontinentALE

Bimbeer

Rotkelchen Altbier

Bors

Tuck Barát

Sherwood Ale

Little John

Anonymus

Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde

Ogre Söre

Fekete Korsó

Fekete Áfonyás Sör

Kék Szilvás Sör

Meggysör

Betyár Király

Black Rose

Brandecker Sörfőzde

Brandecker Világos

Brandecker Barna

Bodzás Barna

Bodzás Világos

Márton Szűretlen Pils

Narancsos világos

 Domján Sörfőzde

Domján Világos

Elefánt Barna

Meggyes Sör

Jubileum 20

Fóti Kézműves Sörfőzde

Keserű Méz

Fóti Zwickl

Fóti Pils

Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre

Hammurappi Gold +21

 Franzberger

Franzberger Világos

Franzberger Barna

 Gyertyános

Elixir 18

Hámori meggy

Hámori banán

Hámori keserű csoki

Hámori világos

HBH

Szűretlen Világos

Szűrt Világos

Hopfanatic

Splash

Bitterfly

Celeste

White Hops

NoHopLimit

Kókuszos California Pale Ale

Kaltenberg Sörház

Kaltenberg Szűretlen Vörös

Kaltenecker Szűretlen Világos

Kaltenecker Sörfőzde

B27

Málnás Marzen

Blues IPA

Chopper IPA

Kávés Brokát

Kras 10

 Kapucinus

Kapucinus Világos

Kapucinus Barna

Kapucinus Söröstyén

Bodzás Világos

Meggyes barna

Kárpi

Kárpi szűretlen búza

Kárpi világos

Kárpi szűretlen világos

Kétbalkezes Sörfőzde

Der Fehler

Kissler

Kissler Világos

Kissler Barna

Kissler Fito

Kissler Feketeberkenyés

Köleses

Köleses sör

Dupla Köleses Sör

Mézes Köleses Sör

Legenda

Zöld Király Pale Ale

Black Jack Black IPA

Olaszházi Meggyes

Olaszházi Áfonyás

Olaszházi Birsalmás

Olaszházi Epres Sör

Olaszházi Vörös Ribizlis

Olaszházi Fügés

Brutal Bitter

Pokerface

Jokerface

James Brown Ale

Sixfingers Weisse

Meggyesbodzási Sörfőzde

Meggyes

Világos

Barna

Németh Antal

Napalm

White Shadow

 Palóc

Palóc Világos

Palóc Barna

Palóc Búza

Palóc Vörös

Rizmajer

Szebeni Világos

Rizmajer Gyömbéres Világos

Rizmajer Cingulus Porter

Rizmajer Kukoricás Cortez

Rizmajer Konyakos Meggyes Sör

Róth Zoltán

Távoli Galaxis

Serforrás

 Serforrás Világos

Serforrás Barna

Serforrás Porter

Serforrás IPA

Korty

Sörök a Möszjö vedréből

Professor von Mannheim

Stari

Stari Premium Pils

Stari Ír Vörös

Stari Kriek Meggysör

Stari Szilvás Sör

Stari White Horse Búzasör

Szarvasi Sörfőzde

Szarvasi Világos

Szarvasi Meggyes

Szarvasi Citromos

Szarvasi Almás

Szarvasi Ír vörös

Tibeer

Dühös

zip’s brewhouse

zip's weissbier

zip's saison

zip's stout

zip’s oktoberfest

 

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!