Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! 6. Főzdefeszt verdikt

6. Főzdefeszt verdikt

Írta:  · 2013. szeptember 22.
Értékelés:
(0 szavazat)

Főzdefeszt volt nemrégiben, szám szerint a hatodik. Természetesen kint jártunk és májunkat nem kímélve nekivágtunk a főzdék végtelennek tűnő kínálatát végigkóstolni.

 

 

 

 

 Amikor elkezdtem fogalmazni a cikket nyílalt csak belém a felismerés, hogy ez már a hatos számmal fémjelzett sörorgia, ami azt figyelembe véve, hogy pár éve még azt sem tudta senki, hogy mi az a kézműves sör (talán azért mert nem is létezett ez a fogalom) igazán szép teljesítmény. 

Az eddigi Főzdefeszteken mindig valami konkrét sörfajta volt a terítéken, de a mostaninál ez elmaradt. Alapvetően, mint azt a beharangozóból ki lehet találni a komló és annak a szüretelése áll a központi helyen. Ez vizuálisan nem igazán tudom, hogy hogyan valósulhatott volna meg, de szerintem ha eleget ittunk volna, akkor nem csak birodalmi katonákat (ez egy külön sztori), de a komlót önnönmagát is láttuk volna.
Azt előre szeretném bocsátani, hogy nem mélyelemzést fogtok hallani a kóstolt sörökről, ugyanis nem vagyok sörszaki, sosem voltam az. Ha sörök elemzésére vagytok kíváncsiak, akkor ajánlom Sörbúvár blogját, Én inkább magáról az eseményről, kiállítókról, élményekről fogok beszámolni. Így is lesz mit mesélnem…
A pénteki napra kilátogatva csak ízlelgettem a söröket, amolyan öregesen. Se a beharangozott Gribancot, se a régóta vágyott Távoli Galaxist nem támadtam még be, ezeket a szombati pusztításra tartogattam. A pénteki nap konkrétan helyszínbejárással telt, mert jóval könnyebb dolgom volt így szombaton, hogy tudtam mi, merre. Meg hát az esti válogatott meccs miatt nem is akartam nagyon leragadni, mert annak még tétje volt (visszagondolva bárcsak ne láttam volna), úgyhogy végre kipróbáltam a Zing Burger-t, ami zseniális volt!
Na de a szombat az sörapokalipszis volt! A Zip’s standjánál kezdtem, ha jól emlékszem. Valami különös vonzalom alakult ki bennem tudat alatt ezzel a márkával kapcsolatban, ami valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy láttam milyen high-tech kocsmájuk van Miskolcon. A csapon lévő sörök közül a legizgalmasabbnak az Oktoberfest névre hallgató sör tűnt nekem, ami (milyen meglepő) a hétvégén elkezdődött Oktoberfest sörének receptje alapján készült. A feszten több standon is kínálgattak ilyen sört, de a túl nagy kínálat miatt nem ez volt az első számú célpont. A Gribanc sajnos nekem valamiért nem nyerte el a tetszésemet, de ez lehet azért volt, mert már jó pár sörön túl voltam mire oda eljutottam.
A Békésszentandrási főzde ügyeletes Ogréjával is sikerült legurítani pár sört minek keretén belül feldobtam a kérdést, amit minden Főzdefeszten elsütök: MIKOR TUDOK PÖRÖLYT SZEREZNI??? Sajnos a válasz nem volt túl bíztató, miszerint majd valamikor. Vagy nem. Tehát nem jutottam közelebb se a megoldáshoz, se a Pörölyhöz. De megkóstoltam a szilvás sörüket, ami nem lila volt, hanem zöld! Nem vagyok oda az édes vagy ízesített sörökért, de ez igencsak jól sikerült. Konkrétan a harmadik pohárnál volt 1 gyenge pillanatom, amikor is ezt posztoltam az oldalra:
Természetesen jobban átértékelve (tehát kijózanodva) azért ezzel kapcsolatban kell némi helyreigazítást eszközölnöm. Nagyon ínycsiklandozó volt a szilvás sör, de a prímet mégis a Távoli Galaxisban kell keresni. Itt jönnek a képbe a birodalmi katonák vagy akárhogy is hívják őket a Csillagok Háborúja című 6 felvonásos darabban. Ugyanis ezek a figurák szolgáltak promóként a Távoli Galaxis elnevezésű sörhöz, ami igencsak jól sikerült. Gyakorlatilag állandó jelleggel fotózkodtak velük és természetesen nekünk is sikerült lencsevégre kapnunk őket, bár azt figyelembe véve, hogy óriási szerencse kellett ahhoz, hogy magából a sörből igyon valaki már érthető, hogy milyen rendfenntartó szerepet töltöttek be a jelmezes arcok és a Jedi mester. Amint csapra került az újabb hordó belőle már ki is alakult a kilométeres sor (sör) a standnál. Nekünk annyi szerencsénk volt, hogy a mikrofon hatalma által sikerült hozzájutnunk pár pohárkához, hogy legalább meg tudjuk kóstolni a nedűt. (ezt ezúton is köszönjük szépen!)
A tömeg mindig is a legnagyobb ellenségem volt nem csak a Főzdefeszten, hanem gyakorlatilag minden rendezvényen. Az előző Főzdefeszten kicsit sok is volt, ezért nem jártam végig az egészet. Annál rosszabb dolgot nem igazán tudok elképzelni egy alapvetően ígéretes fesztiválon, mint ha a söröm nagy részét kiveri a kezemből a hömpölygő tömeg. Most kivételesen sikerült egész jól helyezkedni, így ez is elviselhető volt. A sorban állás nem tartott tovább 1-2 percnél, ami abszolút vállalható. Öröm látni, hogy ilyen sok embert mozgat meg a jó sör, azt viszont megint fel kellett ismernem, hogy sok ember csak divatból jött ki a fesztiválra, de sajnos ez már csak így működik. Ami elég katasztrofális volt az a WC-k helyzete. Volt 2 TOi-Toi „telep” is, de ott nem 1-2 perc volt a várakozási idő. Ha bement az ember valamelyik vendéglátóegységbe a fesztivál területén annak mosdójába, akkor nem néztek rá furán, csak a tömegen kellett átverekednie magát. Óriási fekete pont (gyakorlatilag szánalmas) a Fecske Presszónak, hogy mintha ők ebből szeretnének plusz bevételt generálni, a nem a Fecskében fogyasztó vendégeknek 100 Ft volt a WC használata! Azért ez elég prosztó, hogy gyakorlatilag ebből akarnak forgalmat csinálni úgy hogy semelyik másik helyen sem tapasztaltam ezt. Szerintem a „WC-s néni” (aki egy kb 20 éves csaj volt) is külön erre az estére lett csak felvéve, ami még mélyebbre taszítja a hely nívóját a szememben.
Összességében zseniális volt a Főzdefeszt és ahogy a visszhangot hallottam a berlini testvérének, amit ugyanez az alakulat szervezett le, nagyon is jó kilátások vannak a sörisszáknak a jövőre. A képeket alant láthatjátok, illetve hamarosan egy videót is prezentálunk.

Emlékképek: 

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!