Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Sörömködtünk 2013-ban

Sörömködtünk 2013-ban

Írta:  · 2014. január 04.
Értékelés:
(0 szavazat)

Bár kicsit megkéstünk vele, de semmiképpen sem szeretnénk kihagyni a lehetőséget, hogy megnézzük mi is történt 2013-ban ugyanis pörgős év volt a kocsmák és a sörök szempontjából is.

 

 

 

Az első Főzdefeszt óta sok sör lefolyt már a torkunkon és 2013-ban már a csapból is lassan kézműves sör folyik. Talán azt is mondhatnám, hogy ez a trend nem csak a sörökre igaz, hanem a gasztronómia egészére mostanság, de maradjunk a söröknél hiszen ott történtek nagy dolgok. Mivel az oldal célja nem a sörök véleményezésére van kihegyezve (ugyanis aki nem ért hozzá inkább ne tegyen úgy), ezért nem fogok „szakvéleményt” adni egy sörről sem! A kocsmás, sörös rendezvényekről ejtenék meg pár szót, illetve élménybeszámolok is, mert szerencsére van miről. Ha a sörökről olvasnátok profiktól, akkor ajánlom figyelmetekbe a Sörbúvár, a Kontár Komlókutató vagy a Folyékony Kenyér oldalakat.

Az emberek nagyon jól fogadták az új élményeket, amiket az új főzetek adtak és élénken érdeklődtek minden sör iránt, ami egy szép löketet adott a kézműves sörök elterjedésének és fejlődésének. A tavalyelőtti évben a „nagy bumm” után nem bírták a főzdék az óriási mértékben megnövekedett keresletet kielégíteni, de a sok fellelkesült sörfőzőnek, illetve a sok újonnan alakult (vagy a rivaldafénybe most kilépett) sörfőzdének hála minden szomjas ember sörhöz jutott. Megszámolni sem tudom, hogy mennyi új sör jött ki 2013-ban, ami a kézműves sör kategóriába sorolható. Távoli Galaxis nálam egy nagy kedvenc lett, illetve a nemrég bemutatkozott Bigfoot Sörfőzde Razzia névre hallgató söre is igen finomra sikeredett.
Tavaly is volt 2 Főzdefeszt, amin örömködhettünk és megtartották a III. Budavári Sörfesztivált és a IV. Belga Sörfesztivált is. Mindkét Főzdefeszt remek hangulatban telt és jobbnál jobb söröket kóstolhattunk meg. A tömeg elviselhető volt mindkét alkalommal és egyre nagyobb népünnepéllyé kezd válni a dolog. Konkrétan már Berlinben is tartottak Főzdefesztet, ami természetesen szintén Bart Daniék nevéhez fűződik. Mondanom sem kell, hogy annak is nagy sikere lett és ami talán még fontosabb, hogy ez egy nagyon ígéretes jele annak, hogy nem csak itthon, de nemzetközi szinten (vagy legalábbis a szomszédban) is felfigyeltek arra, ami itt történik.

Volt még egy Budavári Sörfesztivál, ami a parasztvakítás szintjére kezd visszaesni szerintem az előző évekhez képest, míg a Belga Sörfesztiválon kiküszöbölték a tavalyi év legnagyobb problémáját, vagyis most már nem kellett nyomorogni az elviselhetetlen tömegtől. Továbbá tartottak egy Cseh Sörfesztivált is, ami nekem amolyan semmilyen volt. Kinéztünk, de valójában nem nagyon volt mit véleményezni róla, mivel nem volt túl nagy hangulat, bár ez már jó pár sörös fesztivállal a májunkban volt, ezért ez is közrejátszhatott a dologban. És végül volt még ez az Oktoberfest Budapest névre hallgató vurstli, amiről nem sok jót tudok elmondani. Nem hogy az Oktoberfest szintjét nem ütötte meg (ezt szerintem senki nem is várta el), de konkrétan a teljes csalódás kategóriába sorolom talán egyedüliként ezt a rendezvényt. A családi nap jelző inkább illett rá, mint egy sörfesztivál.

Mindeközben a kocsmák terén is történtek nagy dolgok ugyanis elindult gőzerővel a Pubhunter névre hallgató alkalmazás, ami megpróbálja a mobilunkba varázsolni Budapest kocsmatérképét több-kevesebb sikerrel. Elvileg ez az alkalmazás több mindenre lesz majd használható, pl kuponos kedvezmények, de Én még mindig nem nagyon szívlelem, hogy egy alkalmazás több akar lenni annál, mint ami és ez a legalapabb funkció rovására megy. Lehet csak nekem zavaró, de ha Pubhunter névre hallgat egy alkalmazás, akkor esélyes, hogy azt a kocsmák megtalálására használnám! A kocsma.hu oldal is készített egy keresőalkalmazást, ami hasonló, mint a Pubhunter alkalmazása, annyi különbséggel, hogy ez magyar nyelvű. Ez sem hibátlan, az adatbázisukat összeollózzák más adatbázisok képeiből, a saját képeim közül is nem egyet találtam ott vízjelezve a „kocsma.hu” felirattal.
A kocsmákban is beindult az élet, mivel elindult itthon is a beer pong névre hallgató játék, amit 2 társaság is próbál népszerűsíteni. A Sörpong.hu társaságával volt egy közös próbálkozásunk is, de egyértelműen maguktól is szerveznek bajnokságokat, míg a Magyar Sörpingpong Egyesület (továbbiakban M.S.E.) már nagyon komoly tömeget mozgat meg. Az NSL (Nemzeti Sörpingpong Liga) névre hallgató bajnokságuk minden fordulója teltházzal megy, ami fordulónként 32 csapatot jelent. Illetve elég nagy a felhajtás az M.S.E. körül, ami több média megjelenésben is megnyilvánul.

Ami pedig a Sörtúra háza táját illeti, Mi is igen szép évet zártunk. Volt 3 Sörtúra (Broadway Túra, Sörtúra és a Tompa Tour) és az idei nagy nyári túra szám szerint már az 5. alkalom volt, amikor átszeltük a körutat. Év elején tartottunk egy Aranykorsó Díj névre hallgató szavazást a Kocsmablog közreműködésével, amiben az elmúlt év legjobb kocsmáját kerestük. A verseny ideje alatt több, mint 10.000 szavazat érkezett 38 kocsmára, ami reményeim szerint a következő alkalommal jóval nagyobb szám lesz. Ezek után megnéztük, hogy kit tartanak a fogyasztó vendégek a legszebb pultoslánynak a Kocsmák Szépe verseny keretein belül. Júniusban pedig szintén a Kocsmablog közreműködésével csináltunk egy Guinness-rekord kísérletet, aminek a keretein belül 281 kocsmát jártunk be 24 óra leforgása alatt, ami 31-el többet jelent, mint az előző rekord. Mindezt egy olyan 13 fős társasággal, ahol képviseltette magát minden kocsmával kapcsolatos blog, társaság is. Az oldalt is fejlesztgettük a háttérben és a Facebook oldal is elérte a 3000. rajongót is. Elkezdtünk videókkal is kísérletezni, ennek eredményeképpen tűnt fel pár videón már a „Sörtúra TV” felirat.

Összegezve az évet remélem hasonlóan jól sikerül majd a 2014 és annyit ígérhetek már most is, hogy sok újdonságra lehet majd számítani…

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!