Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Egy pár szó Jan Willemmel

Egy pár szó Jan Willemmel

Írta:  · 2014. április 18.
Értékelés:
(0 szavazat)
A kép forrása: kreativ.hu

A kép forrása: kreativ.hu

A Soproni sörgyár-látogatás alkalmával nem csak söröztünk, hanem sikerült egy interjút is készítenünk a Heineken Hungária egyik fejével, Jan Willemmel. A Soproni Sörfesztivál ideje alatt kaptuk el pár szóra, mégpedig nem is akárhogy, hollandul beszélgettünk vele.

 

 

 

 

Sörtúra: Willem úr, mondana nekem pár szót a Heineken Hungary Zrt. piaci részesedésével kapcsolatban?

Jan Willem: A Magyarországon értékesített évi sörmennyiség hozzávetőlegesen 6 millió hektoliter. A piacon három nagy, egymás konkurenciájának számító cég van jelen, ezek a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-n kívül a South African Breweries (SAB vagy más néven Dreher) és a Molson Coors (Borsodi). Alapjában véve elmondható, hogy a három rivális sörgyártó egyenlően osztozik a piacon. Természetesen ez csak általánosságban véve igaz, mivel ha a cégek forgalmát vizsgáljuk, azaz mekkora összeg folyik be a sör értékesítéséből, akkor a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a piacvezető. Viszont ha csupán az eladott sör mennyiségét vesszük alapul, akkor az SAB vezet. Stratégiánkat tekintve fontos megemlíteni, hogy a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. elsődleges célja olyan minőségi márkák gyártása és forgalmazása, amire a vásárlók hajlandók többet áldozni, vagyis nem az árversenyben való győzelmet tűztük ki célul magunk elé.

Sörtúra: Következő kérdésem a legkedveltebb sörökkel kapcsolatos. Melyek a legfelkapottabb sörök a piacon, amelyeket a legnagyobb mennyiségben tudják értékesíteni? Esetleg ezek a gyümölcsös ízesítésű sörök, vagy a meglepetés elmarad, azaz továbbra is a klasszikus, ’láger’ típusú sörök fogynak leginkább?

Jan Willem: A meglepetés valóban elmarad, mivel a magyarországi sörpiacon továbbra is a ’láger’ típusú sörök fogynak a legnagyobb mennyiségben. Ez is közrejátszik abban, hogy a legnagyobb sörmárka Magyarországon a Soproni. A Soproni márkához a ’láger’ típusú sörökön kívül azonban sok egyéb fajta sör is tartozik, mint például a ’radler’ típusú gyümölcsös sörök, amikből újításunk révén még több ízből álló választékkal rendelkezünk, valamint megőriztük 50%-os piaci részesedésünket a gyümölcsös ízesítésű söröket tekintve.

Sörtúra: Milyen célokat tűztek ki 2014-re, hiszen meglehetősen szembetűnő a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. fokozott aktivitása már az első negyedévben is?

Jan Willem: Mondanom se kell, sajnos nem beszélhetek tervünk minden részletéről, hiszen éppen most említettük azt, hogy bizony vannak versenytársaink. Viszont annyit elmondhatok, hogy stratégiánknak megfelelően tovább folytatjuk a márkaépítési-és beruházási folyamatokat, amire a legjobb példa a Soproni sörmárka címkéjének újratervezése, amiről természetesen hamarosan óriásplakátokon és tv-reklámokban is hírt adunk. Ezen kívül további új termékek bevezetését is tervezzük az év során, ami még inkább érzékelteti azt, hogy milyen fontos is ez az év a Soproni számára, nem beszélve a nyári kampányunk sikerének fontosságáról, de sajnos erről még szintén nem szólhatok többet. A vállalat egészét tekintve viszont elmondhatom, hogy a fogyasztóktól kapott visszajelzésekre és a piackutatások eredményeire alapozva megállapítottuk, hogy a piacon jelenlévő termékek kiszerelése meglehetősen egysíkú, így ezen szeretnénk változtatni, hiszen amikor elmegyünk vásárolni, akkor nem feltétlenül akarunk minden esetben fél literes kiszerelésű sört vásárolni. Tehát tervünk az, hogy a vásárlóknak több választási lehetőséget nyújtsunk, vagyis bevezetünk kisebb kiszerelésű söröket, több sört tartalmazó csomagokat (multipack), továbbá két literes kiszerelésben is megvásárolhatóak lesznek bizonyos söreink. Változatosabbá szeretnénk tenni a sörpiacot, továbbá ezt szeretnénk bevezetni az almaborok (cider) és gyümölcsös sörök kiszerelésében is, hiszen ahogy már mondtam, nagyon hiszünk az újításban, ami várakozásaink szerint még bevétel-növekedést is eredményezhet.

Sörtúra: Véleménye szerint mik a legnagyobb különbségek a magyar és a holland sörpiac között? Mondana egy-két konkrét példát annak ellenére, hogy tudomásom szerint legalább 12 éve nem él Hollandiában?

Jan Willem: Természetesen, azonban inkább egy hasonlóság megemlítésével kezdenék, mégpedig azzal, hogy mind Magyarországon, mind pedig Hollandiában nagyon kedvelt dolog a csapolt sör fogyasztása, vagyis a magyar fogyasztók igenis nagyra értékelik a jó minőségű csapolt sört. Amit ezzel kapcsolatban megjegyeznék, hogy Magyarország - a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. által szervezett sörcsapoló tréningeknek köszönhetően - előrébb jár a vendéglátóhelyeken dolgozó sört csapoló alkalmazottak képzésében, vagyis a már számos alkalommal említett innováció jobban előtérbe kerül itt, mint Hollandiában. Ezen kívül a gyümölcsös ízesítésű sörök is már jó néhány éve jelen vannak a magyar piacon, míg Hollandiában csak nemrég kezdték el ezek forgalmazását.

Sörtúra: Willem úr, köszönöm szépen, hogy rendelkezésünkre állt az interjú elkészítéséhez.

Jan Willem: Nagyon szívesen. Van esetleg olyan kérdés, amit meg akart még kérdezni, de még nem került rá sor?

Sörtúra: Köszönöm szépen érdeklődését, természetesen van. Utolsó kérdésem az új, illetve az új címkével ellátott termékeikkel kapcsolatos. Tudatos terv alapján döntöttek úgy, hogy az előbb említett termékeik még a hivatalos bejelentés és a reklámkampány megkezdése előtt a boltok polcaira kerülnek?
Jan Willem: Nagyszerű kérdés. Döntésünk értelmezéséhez engedje meg, hogy egy szemléltető példát hozzak fel. Ha belegondol, a Magyarországon található sörgyárak, nagykereskedők és boltok egy hatalmas ellátórendszer részei, a rendszer maga pedig akár egy vízvezeték-rendszernek is tekinthető, amiben az áruk áramlása sosem áll meg. Ahhoz, hogy a későbbi nagy reklámkampányunk igazán sikeres legyen, úgy döntöttünk, hogy ezt a rendszert elkezdjük „feltölteni”, azaz a boltok polcaira helyezzük az új címkével ellátott termékeket és a teljesen új termékeinket is, hogy amikor a Soproni Sörfesztivált követően pár héttel országosan is bejelentésre kerül a Soproni sörök csomagolásának, kiszerelésének megújítása és termékkínálatunk bővítése, akkor a termékek minden egyes bolt polcain megtalálhatóak legyenek.

Sörtúra: Willem úr, még egyszer nagyon köszönöm, hogy interjút készíthettem Önnel.

Jan Willem: Nagyon szívesen.

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!