Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Sörcsizma, ezt idd meg húzóra! + egy gigadurva videó

Sörcsizma, ezt idd meg húzóra! + egy gigadurva videó

Írta:  · 2014. október 29.
Értékelés:
(0 szavazat)

Bár lehet, hogy a sörértő közönségnek sok újdonságot nem fogok mondani ezzel, de elfogott a kíváncsiság, hogy kiderítsem honnan is ered az Amerikában népszerű Beer Boot. Ha érdekel, akkor a „bővebben” után kiderül!

 

 

 


Először a Beerfest névre hallgató filmben találkoztam ezzel az eszközzel és valamiért rögtön megragadt a fejemben az a pillanat, amikor húzóra kell inni a csizmából a sört és tudományosan megmagyarázta a kisokos, hogy forgatni kell rajta egyet, hogy ne robbanjon az arcodba a sör. Amikor ezt először láttam, akkor értékeltem újra a sörivásban mutatott teljesítményemet. Azóta is mindig megszomjazom, amikor ezt a jelenetet látom.
Tehát ez a „hagyomány” nem meglepő módon Németországból származik, ahol is „Bierstiefeln” néven emlegették régen. 2 verziót találtam az interneten arra, hogy ez a szokás hogyan is indult. Az első szerint ez a tradíció kb 100 évre nyúlik vissza, amikor is egy porosz tábornok azt ígérte az embereinek, hogy ha győztes csatán vannak túl, akkor az Ő csizmájából fogják inni a sört. A másik teória szerint pedig a német katonák az első világháború alatt nem voltak eleresztve a poharakat illetően, ezért a csizmájukba töltöttek sört és azokat adogatták körbe. Ez egy idő után a szerencse szimbóluma lett, mert minden korty előtt fordítottak egyet a csizmán és a korty után is, mielőtt továbbadták volna. Mintha ezzel maguknak és a soron következő bajtársuknak is szerencsét hozna a csizma. Ahogy elnézem a 2 sztorit nagyjából össze is lehet mosni, mert az egyik elmondja mi volt az apropója az első ilyen alkalomnak és egyúttal meg is magyarázza, hogy ez miért lett a szerencse jelképe.

Kezdetben a katonák a bőrcsizmát használták erre a rituáléra, de a későbbiekben természetesen lecserélték üveg kivitelűre, mert azért az egy picit higiénikusabb és utána nem tocsogsz menetelés közben a sörben. Az idők folyamán több verzió készült belőle, ezért mindenki megtaláljaa megfelelő űrmértékű verziót, ami megfelelő a kapacitásának. A 2 literes volt az eredeti koncepció, de ma már mindenfélét lehet kapni.

Jó lenne egy ilyet kipróbálni, akár amolyan Beerfest-es stílusban verseny formájában. Zárásként 2 videó alább. Az első a Beerfest-ből a söröscsizma versenyből, a második pedig a már beígért GIGADURVA videó!

 

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!