Itt vagy: Sörtúra.hu Sörözni jó! Whisky-t minden karácsonyfa alá!

Whisky-t minden karácsonyfa alá!

Írta:  · 2012. november 29.
Értékelés:
(2 szavazat)

A Hard Rock Caféban tartott egy heveny előadást Fred Noe, a Jim Beam Master Distiller-e, aki Jim Beam Akadémia kódnevű eseményen terjeszti az igét a whiskeykkel kapcsolatban és a Supag, erről az eseményről ad némi beszámolót.

 

A whisky fogyasztás kultúrája egészen felvirágzóban van Magyarországon, bár sajnos meg sem közelíti az európai méreteket. El sem hinné az ember, hogy mennyi hagyomány, sztori, innováció és „lélek” szorult egy palack italba, ehhez kis hazánkban (már látom magam előtt a kedves olvasó tekintetét e szentségsértő kijelentésért) csak a pálinkához kapcsolódó érzésvilágot tudom hasonlítani.
Ellátogatott kicsi és tengerentúli (de még európai szemmel is) jelentéktelen piacocskánkra Fred Booker Noe III Jim Beam Master Distiller-e. Ez semmit nem mond azoknak, akik rövid ital kínálatnál az akciós cetliket figyelik, és csak akkor vesznek whiskyt, ha hatosával jön a kóla és elfogyott a saját márkás rum, viszont a whisky kultúrával ismerkedőknek számára nagyon érdekes esemény lehet.
A Jim Beam itthon (és a világban) a No 1. bourbon , a teljes whisky eladásokban is igen előkelő helyet foglal el. Fred Booker Noe III, pedig a Jim Beam Master Distiller-e, egyben Jim Beam ükunokája (leányágon). A Master Distiller tulajdonképpen a főzde szakmai vezetője, aki a whisky készítés mindennapi és hosszú távú folyamatait irányítja, emellett Fred – mivel a Beam család leszármazottja – a márka nagykövete, aki időnként útra kel, és bejárja a világot, hogy meséljen egy kicsit a Jim Beam történetéről és termékeiről.
Budapestre abból az apropóból érkezett, hogy a Jim Beam megrendezte a Jim Beam Akadémiát, mely a napközbeni előadásból és egy esti buliból állt. Ezt összekötötték két új termék bemutatásával és egy régebbi „felfrissítésével”, ami a karácsonyi szezon előtt időszerűvé vált. Nappal szakmai jellegű sajtótájékoztatót tartottak, este pedig Fred – pár bartender segítségével – bemutat pár whisky alapú koktélt.
Az öreg Fred beszélt nekünk egy kicsit a családról, a Jim Beam termék és márka fejlődéséről, és egy hosszabb részt szentelt a bourbon általános bemutatására is. Nagyban megkönnyítette az információk befogadását, hogy Fred egy nagyon jó figura. Nyilván nem először adja elő ezt az anyagot, jól lepróbált poénjai és szófordulatai vannak („Legtöbben, mikor az egyetemen megtudták, hogy Jim Beam ükunokája vagyok elhívtak bulizni. Én nagy valószínűséggel el is mentem mindegyikre. Talán ezért tartott a főiskola hat évig.”), de mégis az látszott rajta, hogy örömmel teszi, őszintén elhittem, hogy még ő van megtisztelve, hogy itt lehet. Mikor kaptunk vele hatszemközt 10 percet, hogy elkészítsük az interjút, ez az érzés csak mélyült, szegényke jó pár Jim Beam elfogyasztása után, láthatóan fáradtan is ugyanolyan lelkesen beszélt az üzemről, és a whiskyről, mint 70 ember előtt.
Az egyik új termék, ami miatt összehívták a sajtó képviselőjét, a Jim Beam Honey volt, ami –minő meglepetés – mézzel „dúsított” whisky. Az alaptermék ízét jóval selymesebbé, édesebbé teszi a méz (40%ról 35%-ra csökkentették az alkoholtartalmat), az aromája egészen tömör így. Mindenképp érdemes kipróbálni, magában is könnyen csúszik és kíváncsi lennék rá, hogy különböző italokkal keverve milyen elegyet kaphat.
A „felfrissített” termék a Red Stag, amely már régebb óta kapható itthon. Ez fekete cseresznyével ízesített bourbon, amely elég erős likőr ízt ad az alaptermék tisztaságához képest.
Mindkét terméket bevallottan arra tervezték, hogy a nem bourbon fogyasztók felé nyissanak (Nem szívesen írom le, hogy a nők felé, mert ez egy whisky fogyasztó számára talán kiábrándító, de ők is benne vannak a szórásban), az ízesített, könnyebben emészthető íz világú italokkal, illetve hogy a gyakori fogyasztókat meglepjék egy kis különlegességgel. Kóstoltatás után azon gondolkoztam, hogy családi összejövetelekre nyugodt szívvel vinnék el egy mézes Jim Beam-et, mert a férfiak örömmel fogadnák az újdonságot és a lányoknak is tetszene az édeskés mézes íz.
A harmadik whiskyt viszont kifejezetten a hívők számára fejlesztették ki. A Devil’s Cut becenéven futó termék sokkal testesebb, gazdagabb ital. Egyedi eljárással nyerik ki a hordóból azt a nedűt, amit az az érlelés során felszívott, ezzel vegyítik az alapterméket, így nyerve egy sokkal karakteresebb, férfiasabb aromát. Ezt a blended whiskyk közt különlegesnek számító terméket mindenképp a whisky kedvelőknek ajánlom baráti összejövetelekre, vagy akár egy szörnyen sötét téli este felvidításához.
Mivel olyan tartalmas volt a nap, hogy nem lehet egy cikkben összefoglalni, úgy döntöttünk, hogy készítünk még egy összeállítást, amelyben megtudhatjátok, hogy születik a Devil’s Cut, honnan kapta a nevét a Red Stag, miért sikertörténet a Jim Beam Honey, és láthattok egy interjút Fred Noe-val is, aki tulajdonképp ott van velünk minden üveg Jim Beam elfogyasztásánál. Hogy milyen formában? Ezt is megtudhatjátok a két részesre nyúlt sorozat következő részéből.

Pár kép a sajtótájékoztatóról:

Következő esemény

  • Whisky Show 2014
    Whisky Show 2014

    Mivel minden héten sörfesztivál volt, gyakorlatilag egész évben, így igazi felüdülés egy kicsit végre mást kóstolni, ami történetesen a kedvencem, a whisky! Idén a Sofitelben kerül megrendezésre a Whisky Show nagyjából 100 különböző whiskyvel! Tovább...

    • Időpont: 2014. 11.08. - 14:00 - 20:30
    • Esemény: Whisky Show 2014

Térkép


Sörtúra nagyobb térképen való megjelenítése

Facebook

ilovesorbanner230x250

Sörtúra közösség

Légy sörrekész! Kövess minket a legnépszerűbb közösségi portálokon!

A SörTúráról

ELVEZET ÁLMAID PUBJÁBA!

Söröznél, de nincs kivel? Drága a sör, nagy a füst? Csatlakozz Magyarország első sörtúrájához, amivel felfedezheted Budapest legjobb kocsmáit!